4/2019 Malý život Hanya Yanagihara

Anotácia
Keď sa štyria spolužiaci z malej vysokej školy v Massachsetts presťahujú do New Yorku, aby sa pokúsili preraziť, sú bez peňazí. stratení a vpred ich poháňa len ich priateľstvo a ctižiadostivosť.
Je tu pekný a láskavý Willém, začínajúci herec, bystrý a občas krutý maliar DžejBí, s ostrým jazykom, ktorý sa chce presadiť vo svete umenia, utrápený architerkt Malcom, nešťastný v špičkovej firme, a rezervovaný, geniálny, tajomný pravnik Jude, okolo ktorého sa ich životy otáčajú.
Počas niekoľkých nasledujúcich desaťročí sa ich vzájomné vzťahy prehlbujú a nebarajú tejmnrjšie odtiene, poznamenané závislosťou, úspechom a pýchou. Ale ako si každý z nich skôr či neskôr uvedomí, najväčšou záhadou je pre nich všetkých Jude sám; v strednom veku, veľmi nadaný súdny advokát , ale v súkromí stále zlomenejší človek, s mysľou a telom zjazveným hrozným detstvom a poznamenaný takou traumou že sa sám bojí, že ju nikdy nedokáže prekonať a že jeho minulosť bude navždy určovať jeho život.
Malý život je príbeh o sexuýlnej orientácií, zneužívaní a sebapoškodzovaní, o láske a obetavosti, krutosti a neschopnosti bojovať s osudom. V pozoruhodne vybrúsenom románe Hanya Yanagihara  majstrovky vyrozprávala ako sa láme srdce a podrobila neľútostnému skúmaniu tyraniu, skúsenosti a spomienky. Strhujúca a surová kniha o láske, priateľstve v dvadsiatom prvom storočí ktorá sa púšťa na niektoré z najtemnejších miest, kam sa román kedy odvážil.


Je veľmi málo kníh ktoeé aom nedočítala a toto je jedna z nich. Príbeh sa mi zdá až príliš smutný je tam strašne veľa utrpenia, smútku a tak podobne. Knihe som dala veľa šancí ale nedokázala som sa do nej začítať. Bola to pre mňa strata času 

Komentáre